27 Sep
27Sep

Psikoloji nedir? Psikolog kime denir?

Psikoloji, insanların davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve duygusal yaşamlarını inceleyen temel bir bilim dalıdır. Üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerine bağlı 4 yıllık psikoloji bölümlerinden mezun olan öğrencilere psikolog unvanı verilir.


Klinik Psikoloji nedir?

Klinik psikoloji, insanların “normal” ve “normal dışı” zihinsel, duygusal ve davranışsal süreçlerini inceleyen bununla birlikte bilimi, teoriyi ve pratiği bir araya getirerek, sorunların tanımı, uygun müdahale stratejilerin belirlenmesi, tedavi sürecinin gerçekleştirilmesini amaçlayan psikoloji biliminin bir alt dalıdır.


Uzman Psikolog ve Klinik Psikolog kime denir?

Uzman psikolog ile Klinik psikolog arasındaki ayrımı yapmak önemlidir. Psikoloji lisansının ardından psikolojinin herhangi bir alt dalı (endüstri ve örgüt psikolojisi, sosyal psikoloji, adli psikoloji, gelişim psikolojisi vs.) üzerine 2 yıllık uzmanlık eğitimi alan her birey uzman psikologtur. Klinik Psikologlar ise 4 yıllık psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2 yıl süren Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programın’dan mezun olmuş kişilerdir.

Bu kişiler, hastane ve psikolojik danışmanlık merkezleri gibi yerlerde staj yaparak çeşitli psikoterapi tekniklerini ve psikolojik testleri danışanlara süpervizyon eğitimi sırasında bir uzman psikoloğun eşliğinde uygulayarak deneyim kazanmışlardır. Aynı zamanda klinik psikologlar bu alandaki çalışma ve uygulamaları araştırıp, Yüksek Lisans Tezi yazarak eğitimlerini tamamlamış kişilerdir.


Psikiyatrist kime denir?

Psikiyatristler tıp eğitimi almış, ardından psikiyatri alanında 4 yıllık eğitimlerini tamamlamış ruh sağlığı ve sinir hastalıkları uzmanıdır. Psikiyatristler uzman hekim olarak psikolojik rahatsızlıkları değerlendirirken biyolojik ve nörokimyasal etkenlere de odaklanır.

Gerekli durumlarda hastalara ilaç yazma yetkisine sahip tek ruh sağlığı profesyonelleridir. Psikiyatrlar ve klinik psikologların psikoterapi yapabilmeleri için bir psikoterapi ekolünün teorik ve uygulamalı eğitimini almış olmaları gerekir.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.