04 Aug
04Aug

Çocuklarınızın ruh sağılığı corona virüsünden nasıl etkilenecek ve bunun için neler yapılabilir?


Çocuklarınızın kaygı ortamından etkilenmesi, evde kalma durumu, daha az sıklıkla dışarı çıkması, okul, öğretmen ve arkadaşlarından uzak durması onları olumsuz yönde etkileyebilir.


Okul çocuklarının dikkat ve konsantrasyon süreçlerinde azalma görülebilir. Uykuya dalmakta ve uyumakta zorluk çekebilir, kabus görebilir, karın veya baş ağrısı yaşayabilirler.


Bu süreçte çocuğunuzun endişe, üzüntü ve kaygılarını ifade edebilmesi için onlara zaman tanıyın ve bu duygularını ifade etmelerine izin verin. Çocuğun çevresinde sorulara açık ve konuşmaktan kaçınmayan yetişkinlerin olması rahatlatıcı olacağından iletişime açık olmaya özen gösterin.


Bu durumdan korunmanın alınacak önlemlerle mümkün olduğunu ve bunların neler olduğunu yaşlarına uygun bir dil ile anlatın.


Böyle durumlarda çevrelerinde yardım etmeye hazır iyi insanların olduğunu bilmek çocuklara güven verir. Hastalığın tedavisini bulmak için gece gündüz çalışan gönüllüler, sağlık çalışanları ve bilim insanlarından söz edin.


Koruyucu bir çevre çocukların ruh sağlığı açısından son derece kıymetli bir kavramdır. Çocukların arkadaş ve öğretmenleriyle telefonla iletişim halinde olması onu iyi hissettirebilir.


Rutinler çocuklar için oldukça önemlidir. Salgın hastalıklarda olduğu gibi toplumsal düzeyde yaşanacak pek çok travmatik durum, alışılmış düzeninin sekteye uğramasına neden olur.


Bu sebeple yeni rutinler oluşturmak veya olağan rutinleri yeniden düzenlemek, yemek saatleri ve uyku saatlerini önceden olduğu gibi devam ettirmek, birlikte oyun oynamak, kitap okumak, şarkı söylemek için günlük bir zamanı organize etmek çocukların yeniden güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır.


Böylelikle çocuklarınızla daha sık diyalog kurabilir, onlarla daha sık oynama fırsatı bularak ruhsal ve fiziksel gelişimlerini olumlu yönde etkileyebilirsiniz.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.